Restauranteieren fikk de ansatte til å sykle til jobb

Mange tiltak kan gjøre at ansatte velger sykkel. På Døgnvill Burger har de tråkket skikkelig til for å bli en sykkelvennlig arbeidsplass.
4. juni 2021
Alle tiltakene har gjort at Døgnvill Burger har vært sertifisert som sykkelvennlig arbeidsplass av Syklistenes Landsforening siden 2018.

Har Birken-entusiastene begynt å mase om en egen mekkestasjon i kjelleren, og el-syklistene trygler om ladestasjoner til syklene sine? Da bør dere gripe sjansen nå!

Nå kan bedrifter i Oslo få støtte til en hel rekke ulike tiltak– her er fire tilskuddsordninger som det er mulig å søke på:

Mekkeutstyr og rene håndklær

Hos Tarje Haakstad ruller det og går, både i restauranten og utenfor. Oslos «mat-Mekka», Vulkan, har blitt et sykkelvennlig område, og Døgnvill Burger har for lenge siden tatt grep slik at både ansatte og besøkende kan rulle dit på to hjul.

– Våre ansatte kan parkere sykkelen trygt innendørs på faste parkeringsplasser, de har tilgang på mekkeutstyr og utstyr til å vaske syklene. De har også tilgang på garderobe og dusj med rene håndklær. I tillegg har vi arrangert sykkelreparasjonsdag, forteller daglig leder Tarje Haakstad.

Det er lettere for å oss å bruke sykkel i stedet for bil. Kjøre rundt å finne parkeringsplass tar tid og er ikke heldig for noen. Å sykle er bedre og friskere.
- Daglig leder, Tarje Haakstad
De ansatte har faste parkeringsplasser innendørs.

Med den nye tilskuddsordningen på plass ligger alt til rette for at enda flere kan være aktive til og fra jobb i framtida.

– Målet er at flest mulig skal velge sykkel eller beina til og fra jobb. Eller for den saks skyld rulleski eller sparkesykkel. Nå er det dessuten mange som ønsker å unngå kollektivtransporten av smittevernhensyn. Bedrifter som vil investere i sine ansatte bør se på hvordan de kan tilrettelegge for alternative jobbreiser, sier Sigurd Oland Nedrelid, fagansvarlig for tilskuddsordningen i Klimaetaten.

I tillegg har Døgnvill investert i elektriske lastesykler som de bruker til henting av varer og kjøring mellom de tre restaurantene i Oslo. Og Haakstad sier de bare har gode erfaringer så langt.

– Vi ligger midt i Oslo og nesten alle de ansatte bor sentrumsnært. Da finnes det ikke noe som er bedre enn sykling, kollektiv og gange. Velger man bil her, er det nesten det mest klønete alternativet. Og så er det nesten forventet i 2020 at en bedrift som ligger sentralt til i Oslo har plass til både de ansattes og gjestenes sykler, mener Haakstad.

Sykkel og gange gir helsegevinst

Sykkelen er ikke lenger et sjeldent syn i Oslos gater, og flere tar trikken eller tar beina fatt på vei til og fra jobb. Dermed blir behovet for å bedre fasilitetene på arbeidsplassene stadig større. Klimaundersøkelsen, har for fjerde året på rad undersøkt hvilke grep bedriftene i Oslo har tatt for å legge til rette for klimavennlige jobbreiser.

Tallene fra klimaundersøkelsen viser at hele 64 prosent av bedriftene svarte at de har lagt til rette for trygg sykkelparkering på jobb, mot bare 56 prosent for to år siden. 67 prosent har fikset garderobe med dusjmuligheter, noe som er en økning fra at 59 prosent av bedriftene hadde investert i for to år siden.

Døgnvill Burger var så tidlig ute med tilrettelegging, at det ikke var aktuelt å søke tilskudd fra Oslo kommune. Men Haakstad utelukker ikke at de kan komme til å søke dersom de skal innføre flere smarte grep. Eller kanskje åpner det en fjerde Døgnvill Burger i hovedstaden en gang i fremtiden?

– Det vil i så fall også bli en sykkel- og gåvennlig restaurant, for så vel ansatte som gjester. Da vil vi garantert søke om tilskudd fra kommunen, avslutter Haakstad.