Enova justerer satsen for støtte til elvarebil

I mai endret Enova satsene for kjøp av elvarebil. Støtten går fra 40 til 30 prosent. Siden 2019, har det blitt gitt tilsagn om støtte til over tjue tusen biler over hele landet
17. juni 2021

Veitrafikken sto for 47 prosent av klimagassutslippene i Oslo i 2019. Og det innføres fritak fra bompenger for elektriske lette varebiler fra 1. januar 2021. For å få fritak må du ha gyldig AutoPASS-avtale og brikke. Det er ikke bare klimaet som sparer på at bedriften din kjører elektrisk, men du sparer også på driftskostnader. For å nå Oslos ambisiøse klimamål er vi avhengige av at salget av nye elektriske varebiler går raskere i tiden fremover.

– Transport står for om lag halvparten av utslippene i Oslo, så en nedgang i utslippene fra veitrafikken er svært viktig. Her forventer vi en fortsatt reduksjon i årene som kommer, som følge av at bilparken fornyes og flere bytter til elbiler, sier direktør i Klimaetaten Heidi Sørensen.

Justerer satsene

Så langt i 2021 har 37 prosent av nybilsalget av elvarebil vært elektrisk. Den høye aktiviteten innenfor el-varebilsegmentet er bakgrunnen for at Enova justerer satsene for støtte til varebiler. Fra en støttesats på 40 prosent av merkostnadene i dag, blir det fra 19. mai en støttesats på 30 prosent. De som har søkt støtte før 19. mai får støtte etter tidligere støttesats. Ordningen fra Enova vil opprettholde maksstøtten på inntil 50 000 kroner per elvarebil.

– Enova følger markedsutviklingen tett, og vi er positivt overrasket over hvor raskt markedet utvikler seg. Vi ser at det har kommet flere bilmodeller på markedet og at denne biltypen er i ferd med å bli det fortrukne valget. Da har våre støtteordninger virket på riktig måte og vi kan derfor ta ned støttesatsene noe, sier markedssjef for transport i Enova, Gunnel Fottland.

Overvunnet rekkeviddeangsten

Du har kanskje rekkeviddeangst eller er skeptisk til om elvarebil vil fungere for virksomheten din? Hos Dønn Grønn har nye varebiler med bedre kapasitet kurert de fleste sjåførene for rekkeviddeangst. Kun én gang har de opplevd at en sjåfør har gått tom for strøm. Aleksandra Aune forteller om sin erfaring med elvarebil i jobben som sjåfør for Dønn Grønn. – Det er veldig fint å kjøre elektrisk! Jeg føler jeg gjør noe bra for byen, sier hun og smiler stolt.

– Jeg har opplevd å stå opptil en halvtime i kø før jeg kan begynne å lade. Det kan være litt stressende når man har mye å gjøre, men jeg prøver å bruke ladepausene godt, til å slappe av, spise mat og høre på musikk, forteller Aune.

Alexandra Aune